Green of Greenwash?

Ik liep laatst nog eens door de afdeling met verzorgingsproducten in mijn lokale supermarkt en was verrast door het aantal ‘groene’ producten.
En of het nu echt groen is of greenwash (hierover later meer) dit toont aan dat de industrie luistert naar de consument. Persoonlijk vind ik dit een positieve evolutie. Het argument “ik kan op mijn eentje niets veranderen dus wat maakt het allemaal uit” gaat duidelijk niet op. Als consument kan je druk uit oefenen, met resultaat al moet je er soms heel lang op wachten. De strijd om natuurlijker producten zonder dierproeven zette ik me in de jaren 80 al achter, een eeuwigheid geleden dus.

Foto genomen in mijn supermarkt, zonder merken te willen viseren. De fotograaf is alleen niet zo handig!

Betekent dit dat alle ‘groene’ producten in de supermarkt ook echt groen zijn? Spijtig genoeg niet. Heel vaak kunnen/willen bedrijven niet altijd (onmiddellijk) in nieuwe ingrediĂ«nten/formules investeren en krijg je enkel een aanpassing van verpakking/marketing (= greenwash)
Toch zijn er ook producten te vinden met natuurlijkere ingrediënten. Nu nog meer aandacht voor reststromen en actieve recyclage en we staan al een pak verder.

Hoe kan je nu als consument weten of je een echt ecologisch en zo natuurlijk mogelijk product te pakken hebt? Er zit niets anders op dan etiketten lezen. Zelfs dat is niet altijd evident. Alle ingrediëntenlijsten moeten namelijk wettelijk verplicht opgesteld worden met de INCI benaming, wat het voor een leek niet echt gemakkelijker maakt. Wat ecologisch betreft kan je letten op de verpakking, hoewel de discussie over wat het beste is voor het milieu: glas of plastiek ook weer niet echt eenvoudig is. Ik kies meestal voor vaste producten die enkel een kartonnen verpakking hebben die makkelijk gerecycleerd kan worden. Voor crèmes enz verkies ik glazen potjes of gerecycleerde plastieken airless pumps.

Welke tips kan ik meegeven om het iets eenvoudiger te maken?

  • Laat je niet verleiden door de verpakking! De marketing van de meeste merken doen het hier echt goed. Groene of natuurlijk uitziende verpakking met afbeeldingen van bloemen, kruiden of olie die druppelt, de naam van een olie in grote letters vooraan op de verpakking … noem maar op
  • Zie je ergens op de ingrediĂ«ntenlijst iets staan met de uitgang -cone, -xane dan ben je zeker dat er een vorm van siliconen in je product zit. Zijn siliconen slecht voor je? Moet je ze ten alle kosten vermijden? Daar zal ik nog een aparte blog over maken. Voor nu is het belangrijk te weten dat het een ingrediĂ«nt is dat we willen vermijden ivm milieuschade
  • Petrolatum of minerale olie. Dit is een inerte olie die gewonnen wordt als ‘neven’product in de olie-industrie. Goedkoop en makkelijk te verkrijgen dus. Vermits het een inerte olie is, voegt ze niets toe aan je verzorgingsroutine, ze legt enkel een occlusieve laag op de huid. Ga liever voor een natuurlijke olie, die ook echt iets bijdraagt aan je verzorging.
  • Onthoud dat een INCI-lijst zo is opgebouwd dat het ingrediĂ«nt dat het meeste voorkomt eerst staat en wat het minste voorkomt laatst staat. Let op dit is maar een indicator, in een crème zal bvb water of een alternatief voor water steeds eerst staan omdat je een O/W crème niet anders kan opbouwen, terwijl een toevoeging zoals hyaluron/Q10 enz altijd lager zal bengelen omdat je daar niet veel van kan/mag toevoegen. Zie je echter in het groot vooraan op de verpakking mĂ©t Karanja olie (of Shea of granaatappelolie of …) en dat ingrediĂ«nt staat ergens helemaal achteraan, dan loog de verpakking niet maar het voegt weinig, heel weinig extra toe.
  • Laat je niet afschrikken door benamingen, Polyglyceryl-2-stearaat klinkt niet goed maar is gewoon een plantgebaseerde emulgator en die heb je nodig om je olie en water gebonden te houden.

Is dit allemaal te lastig voor je? Of heb je gewoon geen zin om alles gaan op te zoeken? Vertrouw dan op winkels die personeel hebben dat dit wel voor je kan nakijken. Wat op mijn eigen shop staat, is uiteraard allemaal nagekeken en getest, vind je daar je gading niet kan je Ă²f me een mailtje sturen met je vraag of gezochte product Ă²f een natuur cosmetica winkel in je buurt binnen lopen uiteraard.

Laat me in de comments weten hoe jullie omgaan met greenwash en waar jullie op letten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen